Skip to main content

Aktuell information

Uppdaterad 2021-01-31

UD:S AVRÅDAN

Avrådansbeslut baseras på flera kriterier som vägs in till en helhetsbedömning. Antalet smittade personer i landet ligger i sig inte till grund för UD:s avrådan utan det gör de åtgärder och restriktioner som länder inför för att begränsa smittspridning och som i stor omfattning påverkar resenärer, till exempel landets infrastruktur, möjligheten att få vård eller resa till, från och inom landet. Det är det allmänna säkerhetsläget för resenärer som prioriteras vid avrådansbeslut.

Den 14 mars 2020 gick UD ut med en avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder.

Den 26 januari 2021 förlängdes avrådan från icke-nödvändiga resor till alla länder utanför EU/EES/Schengenområdet till och med den 15 april 2021.

UD har hävt avrådan från icke nödvändiga resor till: Andorra, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, San Marino, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike.

Detta innebär att planerade resor till ovanstående länder kommer genomföras. Det händer dock mycket ute i världen för tillfället och situationen kan ändras väldigt snabbt. Skulle UD ändrar villkoren så kommer vi kontakta berörda resenärer snarast möjligt. 

Vårt ansvar som researrangör

Som researrangör följer vi paketreselagen och måste förhålla oss till och följa de riktlinjer som myndigheterna förordnar. Om UD avråder från att resa till en viss destination så faller alla avtal och alla pengar återbetalas. Detta gäller även i fall då en myndighet i det land vi ska resa till tar beslut som gör att resan inte kan genomföras. Om ingen myndighet tagit ett beslut som påverkar resan så gäller däremot vanliga av/ombokningsvillkor som du godkände i samband med din bokning. Som resenär är du alltid skyddat av paketreselagen.

Våra arbete tillsammans med våra samarbetspartners

Våra resenärers välbefinnande är oerhört viktigt för oss och tillsammans med våra samarbetspartners gör vi allt vi kan för att säkerställa skärpta hygienrutiner. Vi är noga insatta i de rekommendationer som tillämpas på plats och vi är i nära dialog med både UD; lokal myndigheter, hoteller samt de lokala agenter vi samarbetar med för att tillsammans säkerställa att vi kan genomföra våra resor tryggt.

Håll dig uppdaterad!

Under rådande coronasituation är det viktigt som resenär att vara uppdaterad. Vi lämnar lite tips på var du kan hitta bra information från säker, pålitlig källa:

SRF 

Sweden Abroad

UD-appen "Resklar". Appen använder platstjänster och pushnotiser samt svenska ambassaders reseinformation 

"Re-open EU". EU-information per land om inreserestriktioner, karantänsbestämmelser, hälsoprotokoll med mera

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet